czwartek

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem. Pyszna, lekka i pożywna. Polecam!



Składniki:
  • ok 2 litrów rosołu lub wywaru warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g ulubionego makaronu
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka masła
  • koperek
  • można dodać ziemniaka
  • śmietana lub jogurt naturalny


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz pieczarki i dusimy ok 5 min. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę lub półplasterki i dodajemy do pieczarek, dusimy kolejne 5 min. Jeśli zdecydujemy się dodać ziemniaki to też dorzucamy pokrojone do garnka razem z marchewką i pietruszką. Po tym czasie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Koperek szatkujemy i dorzucamy do zupy. W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wlewamy chochelką zupę, dorzucamy makaron i zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz