sobota

Zupa szparagowa

Pyszna, sycąca i zdrowa zupka do zrobienia w kilka chwil.


Składniki:

  • szparagi ok 6-8 szt
  • mrożony  groszek
  • 1-2 ziemniaki 
  • koperek
  • jajka
  • rosół lub wywar warzywny


Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy zgrubiałe końcówki. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Koperek myjemy i szatkujemy. Szparagi kroimy na mniejsze części. Do gotującego się rosołu lub wywaru wrzucamy szparagi, groszek i ziemniaki. Gotujemy ok 10 min. Dorzucamy koperek i wyłączamy grzanie. Zupkę podajemy z pokrojonym jajkiem i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

środa

Piernikowe babeczki/muffinki z kefirem

Delikatne i miękkie babeczki. Można je upiec nawet w dzień Wigilii i beda doskonałe, nie potrzebują czasu aby zmięknąć. Po upieczeniu przecinam babeczki na pół i smaruję dżemem lub powidłami. Polecam!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru (dalam 1/4)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1 jajko



Przygotowanie:
Wszystko krótko wyrobić mikserem lub łyżką.
Przelać do foremek na muffinki.
Piec ok 25 minut w temp. 170-180 st. Smacznego!

jabłecznik / szarlotka z budyniem

Jabłka i budyń to połączenie idealne. Przepis na ciasto posiadam z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest idealne na co dzień jak i na świąteczny stół. Bardzo chętnie je robimy kilka razy w roku. Polecam!




Składniki:
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 szkl. mleka (750 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
Dodatkowo 8-10 jabłek. Można użyć jabłek ze słoika lub gęstego musu jabłkowego.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć do lodówki aby ciasto stwardniało.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Z 3 szklanek mleka odlewamy 2 szklanki i gotujemy. W trzeciej szklance mieszamy budynie i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy szybko i dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki. Ciasto ścieramy na spód blaszki na tarce o dużych oczkach.

Na starte ciasto wykładamy wcześniej starte jabłka.


Na jabłka wylewamy cały ugotowany i wystudzony budyń.


Na budyń ścieramy drugą część ciasta.


Pieczemy 50 min w 180 st. Smacznego!





sobota

Bananowo-budyniowe placuszki/racuszki

 Pyszne i syte placuszki lub jak kto woli racuszki. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z podanych składników wychodzi ok 40 szt więc cała rodzinka się naje ;-)



Składniki:

  • 2-3 banany
  • 1 budyń śmietankowy (lub inny ulubiony smak)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • (Całość można zastąpić 1,5 szklanki mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju

Opcjonalnie:

  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i dokładnie ze sobą miksujemy. Smażymy niewielkie placuszki najlepiej na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu  lub na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!


piątek

schab po bałkańsku

 Pomysł na obiad jednogarnkowy. Schab duszony z papryką, ogórkami i pieczarkami.


Składniki:
  • 0,5 kg schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka sztuk pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, czosnek.


Przygotowanie:
Schab kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Odstawiamy na ok 30 min. Cebulę, pieczarki, ogórki oraz papryki kroimy w paseczki. 


Mięso krótko smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Usmażony schab zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wszystko smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso. Po chwili dodajemy pokrojone papryki. 


Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone ogórki. Ja dodałam jeszcze mrożony groszek. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.


 Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas z ryżem. Smacznego!

czwartek

Domowy syrop na przeziębienie

Domowy syrop robię już drugi rok i jestem bardzo zadowolona, moja rodzina również. Na prawdę pomaga na infekcje, wirusy i bakterie. Jeżeli ktoś nie może czosnku to można pominąć, i tak ma dużo drogocennych składników. Polecam i życzę zdrówka.

Składniki:

  • 1,5 szkl.przegotowanej, letniej wody
  • 4 cytryny
  • miód - najlepiej lipowy lecz inny też będzie ok
  • 0,5 szkl.ocet jabłkowy - najlepiej domowy
  • 5 ząbków czosnku
  • krzeń imbiru


Przygotowanie:
Cytryny szorujemy i wyparzamy, kroimy w plasterki. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Układamy w słoiku na przemian cytryny, czosnek, imbir, miód - do pełnego słoika. Na koniec dolewamy wodę i ocet jabłkowy. Mieszamy, zostawiamy na noc pod przykryciem.
Tak zrobiony syrop przykrywamy nakrętka nie zakręcając słoika lub gazą i odstawiamy do lodówki lub na drugi dzień wszystko cedzimy przez gęste sitko lub gazę. Wlewamy do buteleczki lub słoika. Przykrywamy lekko gazą lub przykrywką, nie zakręcając. Przechowujemy w lodówce. Taki syrop będzie dobry przez ok. tydzień.

Stosowanie:
Gdy zachowujemy - 1 łyżka stołowa co kilka godzin, az nam się polepszy.
W celu wzmocnienia odporności - od września/października do marca/kwietnia 1 raz dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.



niedziela

Rogaliki 3 składnikowe

Delikatne, kruche, pyszne! Wystarczą 3 składniki i w krótkim czasie mamy pyszne domowe rogaliczki. Polecam!


Składniki:
  • 1 kostka masła 200g
  • 1 mała śmietana 12% lub 18%
  • 3 szklanki mąki
  • ulubione nadzienie - marmolada, czekolada, nutella, ser. Nie polecam dżemu.
Przygotowanie:
Miękkie masło, mąkę i śmietanę dokładnie  łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do miski lub na talerzyk i odkładamy do lodówki na ok 30 min aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na koło, a każde koło dzielimy na 8 trójkącików. Nakladamy po łyżeczce nadzienia i zawijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st przez ok 25-30 min. Smacznego!