Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kilka sztuk pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, czosnek.
Przygotowanie:
Schab kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Odstawiamy na ok 30 min. Cebulę, pieczarki, ogórki oraz papryki kroimy w paseczki.
Mięso krótko smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Usmażony schab zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso. Po chwili dodajemy pokrojone papryki.
Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone ogórki. Ja dodałam jeszcze mrożony groszek. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas z ryżem. Smacznego!
Ależ to pysznie wygląda. Oj zjadłabym, zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, bo nie dość, że stosunkowo szybko się je przygotowuje, to jeszcze można od razu zrobić większą porcję :)
OdpowiedzUsuń