środa

Ciasto góra lodowa

Góra lodowa to ostatnio hit internetu, więc postanowiliśmy również je wypróbować. Można je przygotować na dwa sposoby - z herbatnikami lub kakaowym biszkoptem. Jest łatwe w przygotowaniu lecz trochę czasochłonne jeśli zdecydujemy się piec biszkopt, za to smak wynagradza wszystko. Dla niektórych może byc za słodkie, mimo to polecam.


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao 

Waniliowy krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g budyń waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • 200 g masła miękkiego

Polewa na wierzch:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (ok. 180 g)
  • 1 łyżka kakao 

Dodatkowo:
  • poncz do biszkopta: 50 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 150 g
Przygotowanie:

Waniliowy krem budyniowy: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: 500 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, sypkim budyniem, a także pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia. W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy po łyżce gęstego budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy. Krok 2 – Kakaowy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach przez 5 minut. Następnie stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozbicia. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Pod koniec wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao. Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 24 x 24 cm). Piec przez 30 minut w temp. 170 stopni. Krok 3 – Polewa na wierzch: Miękkie masło rozpuszczamy w małym garnku wraz z wodą i cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się składników. (Nie doprowadzamy do zagotowania!) Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie rozpuszczone masło miksujemy wraz z mlekiem w proszku. Połowę masy przekładamy do osobnej miseczki, a do pozostałej wsypujemy kakao, mieszamy. Krok 4 – Składamy w całość: Biszkopt kroimy w poprzek na dwa blaty. Spód ponczujemy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Nakładamy na biszkopt połowę kremu budyniowego, kolejny blat biszkoptu, pozostały krem budyniowy. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, by krem zgęstniał. Do kremu wbijemy lekko biszkopty (prostopadle do ciasta). Mają one ładnie stać, w równych od siebie odstępach.Wierzch ciasta polewamy na zmianę jasną i ciemną polewą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz