Składniki:
- garść orzechów pekan
- garść orzechów włoskich
- 5-6 daktyli
- 1-2 łyżeczki kakao w proszku
- połowa awokado
- 1 łyżka miodu
- 2-3 garście płatków owsianych
Przygotowanie:
Daktyle przekrajamy na pół i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min. Orzechy blendujemy na mąkę. Do zmielonych orzechow dodajemy łyżkę miodu i kakao. Awokado przwkrajamy na pół, obieramy ze skórki i dorzucamy do zmienolych orzechow. Namoczone daktyle wyciągamy z wody i dorzucamy do orzechow. Całość blendujemy do połączenia składników. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki i odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!
Musiałabym zamienić płatki owsiane na coś innego, ale pysznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńCała masa bez płatków to idealna domowa nutella :)
Usuń