piątek

zapiekanka gołąbkowa

Bardzo dobra zapiekanka z kapusty, ryżu i mielonego mięsa. W smaku przypomina gołąbki a dużo mniej przy niej roboty niż w tradycyjnych gołąbkach. Polecam!


Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • mała kapusta 
  • passata pomidorowa
  • przyprawy do mięsa mielonego
  • można dodać jajko do mięsa mielonego lecz nie jest to konieczne



Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min.
Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową passaty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy passatą pomidorową. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st. Smacznego!


czwartek

najlepsze ciasto na pizzę bez wyrastania! + nasze ulubione pizze

Najlepsze, najszybsze ciasto na pizzę! Nie wymaga wyrastania, a przyrządzenie zajmuje dosłownie moment. Na dole nasze ulubione pizze. Polecam!



Składniki:
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
  • 2-3 łyżki oleju



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy trzepaczką aby spulchnić mąkę. Dodajemy wodę i i olej, zagniatamy elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto jest gotowe do wykładania na blachę, nie ma potrzeby czekania aż wyrośnie, lecz można je odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki lub zamrozić. Pizzę pieczemy ok 12-15 min w 180-200 st. wszystko zależy od piekarnika.


Pomidorowy sos do pizzy:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • bazylia, oregano
  • można dodać sól
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i smarujemy ciasto
pizzę.


Nasze ulubione pizze:
Sos pomidorowy, szynka, pieczarki, cebula, ser.


sos pomidorowy, cebula, pieczarki, papryka, kukurydza, pierś kurczaka, ser.


Sos pomidorowy, cebula, kiełbaska, wędlina, brokuły, papryka, ser.


sos pomidorowy, oliwki, krewetki, ser.


sos pomidorowy, cebula, pieczarki, wędlina, pierś kurczaka, ser.





sobota

Orzechowe kulki mocy z awokado

Orzechowe kulki mocy z dodatkiem awokado oraz płatków owsianych. Nie zrażajcie się tym, że w składzie takie kulki zawierają sporo tłuszczy bo są to zdrowe, dobre tłuszcze, które pomagają przyswajać witaminy.  Takie kuleczki dostarczą nam dużo energii. Awokado to jeden z najzdrowszych źródeł tłuszczy, podobnie orzechy. Polecam!



Składniki:

  • garść orzechów pekan
  • garść orzechów włoskich
  • 5-6 daktyli
  • 1-2 łyżeczki kakao w proszku
  • połowa awokado
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 garście płatków owsianych


Przygotowanie:
Daktyle przekrajamy na pół i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min. Orzechy blendujemy na mąkę. Do zmielonych orzechow dodajemy łyżkę  miodu i kakao. Awokado przwkrajamy na pół, obieramy ze skórki i dorzucamy do zmienolych orzechow. Namoczone daktyle wyciągamy z wody i dorzucamy do orzechow. Całość blendujemy do połączenia składników. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki i odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

środa

Ciasto góra lodowa

Góra lodowa to ostatnio hit internetu, więc postanowiliśmy również je wypróbować. Można je przygotować na dwa sposoby - z herbatnikami lub kakaowym biszkoptem. Jest łatwe w przygotowaniu lecz trochę czasochłonne jeśli zdecydujemy się piec biszkopt, za to smak wynagradza wszystko. Dla niektórych może byc za słodkie, mimo to polecam.


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
  • 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao 

Waniliowy krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g budyń waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • 200 g masła miękkiego

Polewa na wierzch:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (ok. 180 g)
  • 1 łyżka kakao 

Dodatkowo:
  • poncz do biszkopta: 50 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 150 g
Przygotowanie:

Waniliowy krem budyniowy: Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: 500 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, sypkim budyniem, a także pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia. W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy po łyżce gęstego budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy. Krok 2 – Kakaowy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach przez 5 minut. Następnie stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozbicia. Wlewamy także żółtka i lekko mieszamy na małych obrotach miksera. Pod koniec wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao. Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 24 x 24 cm). Piec przez 30 minut w temp. 170 stopni. Krok 3 – Polewa na wierzch: Miękkie masło rozpuszczamy w małym garnku wraz z wodą i cukrem, mieszamy do rozpuszczenia się składników. (Nie doprowadzamy do zagotowania!) Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie rozpuszczone masło miksujemy wraz z mlekiem w proszku. Połowę masy przekładamy do osobnej miseczki, a do pozostałej wsypujemy kakao, mieszamy. Krok 4 – Składamy w całość: Biszkopt kroimy w poprzek na dwa blaty. Spód ponczujemy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Nakładamy na biszkopt połowę kremu budyniowego, kolejny blat biszkoptu, pozostały krem budyniowy. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, by krem zgęstniał. Do kremu wbijemy lekko biszkopty (prostopadle do ciasta). Mają one ładnie stać, w równych od siebie odstępach.Wierzch ciasta polewamy na zmianę jasną i ciemną polewą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!  

niedziela

szybki, tani obiad - smażony ryż z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Pomysł na szybki tani obiadek.


Składniki:
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 papryka
  • 1 duża marchewka
  • 50 g  mrożonego groszku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka w proszku

Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente i studzimy - przed smażeniem ryż musi być zimny. Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki i przyprawiamy czosnkiem i papryką. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki, cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę. W średnim garnku rozgrzewamy troszkę oleju i podsmażamy jajko jak na jajecznicę, następnie do jajka dodajemy pierś kurczaka i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy cebulkę, paprykę oraz marchewkę. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 min. Po tym czasie wsypujemy zimny ugotowany ryż i całość ponownie mieszamy aby smaki się wymieszały. Na koniec dodajemy mrożony groszek, całość mieszamy i dusimy chwilkę aby groszek nie był surowy. Kosztujemy czy nie potrzeba doprawić solą lub pieprzem i gotowe! Smacznego!