czwartek

sałatka jarzynowa z parowaru

Warzywa "gotowane" w parowarze zachowują swój smak i nie tracą witamin. Polecam ten sposób gotowania wszystkich warzyw.


Składniki:
  • 5-6 ziemniaków
  • mrożony groszek
  • 3-4 marchewki
  • 4-5 jajek
  • połowa lub cały por
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • sól, pieprz, łyżeczka musztardy
  • majonez



Przygotowanie:
W parowarze układamy warzywa które wymagają  ugotowania -ziemniaki, marchew, jajka. Na najniższej półce te które potrzebują najwięcej czasu. Parujemy ok 25 min. Groszek mrożony dodajemy na 10 min przed końcem. Wszystkie składniki obieramy ze skórek, jajka z łupinek. Wszystko kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Doprawiamy i mieszamy dokładnie. Dodajemy majonez i mieszamy ponownie. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz