wtorek

Dietetyczny bigos - idealny dla diabetyków



Wersji bigosu jest tyle ile jest kucharzy :) Nasza wersja jest z kiszona i białą kapustą, schabem, drobiowymi kiełbaskami, piersią kurczaka i pieczarkami. Robi się szybko a jeszcze szybciej zjada :)






Składniki:
  • 1 kg białej kapusty 
  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 4 plastry schabu 
  • 2 piersi kurczaka 
  • 2 kiełbaski drobiowe 
  • 1 cebula 
  • 200 g pieczarek 
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
  • Koncentrat pomidorowy 
  • Vegeta - używam z intermarche takiej naturalnej bez żadnych dodatków 


Przygotowanie:

Kiszona kapustę należy odsączyć z zalewy, opłukać i poszatkować. Gdy jest za kwaśna można ją obgotować. Moja była w sam raz więc jej nie obgotowałam. Zwykłą kapustę szatkujemy, płuczemy i gotujemy około 20 min. Dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe oraz vegetę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu. Mięso oraz kiełbaski kroimy w kosteczkę i każde z osobna podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i również dorzucamy do całości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dusimy jeszcze około 20-30 min.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz