piątek

Torcik z mięsa mielonego

Często pojawia się u nas na obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub keczupem, myślę że dobrze będzie też smakowało z czerwonym barszczykiem. Ciasto wyszło dosyć ciemne po upieczeniu, ponieważ użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast zwykłej dla sprawdzenia i wyszło również bardzo dobre :)




Ciasto:
15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.




Masa mięsna:
1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.



Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.




poniedziałek

otrębowy makowiec z jabłkiem

Zdrowsza wersja makowca - zamiast mąki używamy otrąb. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne :) 

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 4 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 2 szklanki otrąb owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka kropli aromatu do ciast (opcjonalnie)
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Pieczemy 50 min w 180 st. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zimne polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego!


wtorek

Dietetyczny bigos - idealny dla diabetyków



Wersji bigosu jest tyle ile jest kucharzy :) Nasza wersja jest z kiszona i białą kapustą, schabem, drobiowymi kiełbaskami, piersią kurczaka i pieczarkami. Robi się szybko a jeszcze szybciej zjada :)






Składniki:
  • 1 kg białej kapusty 
  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 4 plastry schabu 
  • 2 piersi kurczaka 
  • 2 kiełbaski drobiowe 
  • 1 cebula 
  • 200 g pieczarek 
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
  • Koncentrat pomidorowy 
  • Vegeta - używam z intermarche takiej naturalnej bez żadnych dodatków 


Przygotowanie:

Kiszona kapustę należy odsączyć z zalewy, opłukać i poszatkować. Gdy jest za kwaśna można ją obgotować. Moja była w sam raz więc jej nie obgotowałam. Zwykłą kapustę szatkujemy, płuczemy i gotujemy około 20 min. Dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe oraz vegetę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu. Mięso oraz kiełbaski kroimy w kosteczkę i każde z osobna podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i również dorzucamy do całości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dusimy jeszcze około 20-30 min.









pełnoziarniste kapuśniaczki

Zawsze pojawiają się u nas na wigilijnym stole. Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Świetnie sprawdzą się również na domowych imprezach. Są fantastyczne, bardzo smaczne i je się jednego za drugim, przez co są nieco zdradliwe… :)



Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • (Całość można zastąpić 500 g mąki pszennej lub 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 7g suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych a
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
  • kapusta kiszona
  • pieczarki
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Farsz: Pieczarki można pokroić na kawałki a można zetrzeć na tarce, kapustę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, cebulkę pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulką podduszamy na patelni. Gdy już są gotowe wyłączamy grzanie, dodajemy kapustę, sól, pieprz, i mieszamy. Można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
Ciasto: Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Można odłożyć aby urosło a można od razu wałkować. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy lekko przecierem pomidorowym i nakładamy połowę farszu. Zawijamy ciasno w roladę i kroimy na kawałki. Z druga częścią robimy to samo. Pieczemy w 180 st ok 20 min do zrumienienia. Wyszło tyle ile na zdjęciu na blaszce. Najlepiej smakują z kubkiem barszczyku. Smacznego!