czwartek

makaron z ciecierzycą i szpinakiem

Danie jest banalnie proste, a jednocześnie pyszne, pożywne i zdrowe. Pachnie bosko i ciekawie prezentuje się na talerzu.


Składniki:
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 120 g makaronu (ok. 1 szklanki)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 średnia cebula
  • ok. 200 ml wody
  • 2 solidne garście liści szpinaku
  • masło lub olej do podsmażenie ciecierzycy i kurczaka
  • opcjonalnie: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku –wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, przelewam ciepłą woda i zostawiam pod przykryciem, by nie ostygł.
Mięso kroję w mniejsze kawałki, posypuję przyprawami i odstawiam na bok.
Obieram cebulę i kroję w kostkę.
Rozgrzewam głęboką patelnię z masłem i czerwoną papryką (uwaga, by jej nie przypalić). Na rozgrzany tłuszcz z przyprawą wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dokładnie mieszam i podsmażam przez 2-3 minuty. Usmażoną przekładam na talerz i odstawiam na chwilę na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewam ponownie masło. Na gorące wkładam kurczaka z przyprawami i co jakiś czas mieszając, smażę, aż się lekko zrumieni. Wtedy dodaję pokrojoną cebulę, mieszam i smażę razem –krótko, tylko do czasu, aż cebula się zeszkli.

Dodaję podsmażoną ciecierzycę, mieszam, chwilę smażę i podlewam szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania. Raz jeszcze mieszam, po czym zmniejszam grzanie, przykrywam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Mniej więcej w połowie sprawdzam czy nie trzeba dolać wody –ja zazwyczaj odrobinę dolewam, by cały czas mieć na patelni sos.

Po 15 minutach dodaję pokrojone w paski liście szpinaku oraz ugotowany i jeszcze nadal gorący makaron. Mieszam tak, by pokrył się sosem z dna patelni, sprawdzam smak i jeśli trzeba doprawiam. I gotowe, smacznego!.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uważam, że proste jest najlepsze ;) bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń