Składniki:
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- ok. 120 g makaronu (ok. 1 szklanki)
- 1 duża pierś z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 średnia cebula
- ok. 200 ml wody
- 2 solidne garście liści szpinaku
- masło lub olej do podsmażenie ciecierzycy i kurczaka
- opcjonalnie: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku –wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, przelewam ciepłą woda i zostawiam pod przykryciem, by nie ostygł.Mięso kroję w mniejsze kawałki, posypuję przyprawami i odstawiam na bok.
Obieram cebulę i kroję w kostkę.
Rozgrzewam głęboką patelnię z masłem i czerwoną papryką (uwaga, by jej nie przypalić). Na rozgrzany tłuszcz z przyprawą wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dokładnie mieszam i podsmażam przez 2-3 minuty. Usmażoną przekładam na talerz i odstawiam na chwilę na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewam ponownie masło. Na gorące wkładam kurczaka z przyprawami i co jakiś czas mieszając, smażę, aż się lekko zrumieni. Wtedy dodaję pokrojoną cebulę, mieszam i smażę razem –krótko, tylko do czasu, aż cebula się zeszkli.
Dodaję podsmażoną ciecierzycę, mieszam, chwilę smażę i podlewam szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania. Raz jeszcze mieszam, po czym zmniejszam grzanie, przykrywam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15 minut. Mniej więcej w połowie sprawdzam czy nie trzeba dolać wody –ja zazwyczaj odrobinę dolewam, by cały czas mieć na patelni sos.
Po 15 minutach dodaję pokrojone w paski liście szpinaku oraz ugotowany i jeszcze nadal gorący makaron. Mieszam tak, by pokrył się sosem z dna patelni, sprawdzam smak i jeśli trzeba doprawiam. I gotowe, smacznego!.