Pyszne, mięciutkie i pięknie pachnące.
Ciasto:
- 550g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 20g świeżych drożdży lub 7g instant
- 90g roztopionego masła
- 120g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 60g cukru
Masa cynamonowa / nadzienie:
- 100g miękkiego masła
- 2 kopiaste łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 80g najlepiej brązowego cukru ale biały cukier też będzie ok
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Jeśli używamy świeżych drożdży to zaczynamy od zrobienia zaczynu. Z podanych składników odejmujemy 50ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 10 min aż rozczyn zacznie pracować.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy rozczyn i wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem planetarnym najlepiej przez 10 min. Ciasto może się wydawać klejące ale tak ma być, nie dosypujcie mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
W czasie gdy ciasto nam wyrasta wszystkie składniki na nadzienie rozcieramy razem najlepiej widelcem na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, tak aby nie było za cienkie. Można troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo aby ciasto nie było twardawe. Nakładamy nasze nadzienie i rozsmarowujemy na całości. Ciasto zawijamy ciasno w rulon od dłuższej strony. Dzielimy na 12-15 części. Zależy jakie duże chcemy bułeczki. Najlepiej robić to nitką, nożem możemy spłaszczyć ciasto.
Przekrojone bułeczki układamy na blaszce. Polewamy ciepłą śmietanką (po bułeczkach jak i po blaszce. Podczas pieczenia bułeczki „wypiją” tą śmietankę). Pieczemy 25 min w 180st aż będą rumiane.
Po wystudzeniu można posmarować kremem śmietankowym.
Smacznego.
Krem śmietankowy:
- 200g serka kanapkowego śmietankowego
- 70g miękkiego masła
- 50g cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie aż powstanie nam krem. Smarujemy upieczone cynamonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz