niedziela

Zupa koperkowa

Szybka, prosta i sycąca zupa. Zasmakuje każdemu a w szczególności dzieciom. Polecam!



Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 duży ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 4-5 jajek
  • śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ziemniaka, marchew i pietruszkę obieramy i myjemy. Pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka kroimy w kosteczkę. Rosół lub wywar zagotowujemy. Na gotujący wrzucamy starte warzywa oraz pokrojonego ziemniaka. Gotujemy ok 10-15 min do miękkości warzyw. Jajka gotujemy na twardo. Koperek myjemy, siekamy i wrzucamy do zupy. jajka studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na talerz lub do miseczki nalewamy zupkę, dodajemy jajka i zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

wtorek

Domowe lody

Przedstawiam Wam przepis na domowe lody, pyszne a nawet smaczniejsze niż te ze sklepu ;)
Do ich zrobienia możecie użyć Waszych  ulubionych owoców , ja użyłam gotowej mieszanki owoców- truskawki, maliny, banan oraz czarna porzeczka. Szczególnie polecam na te upały ;)


Składniki:

  • 600g truskawek 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • 200g cukru 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy dokladnie lub blendujemy, przekładamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. I to tyle :) smacznego!

niedziela

Razowy chleb ze słonecznikiem

Czy może być coś lepszego na śniadanie niż świeże domowe pieczywo? Dzisiaj zapraszam na razowy chlebek posypany słonecznikiem. Przepis jest tak prosty, że uda się go upiec każdemu, nawet osobie która będzie piekła chleb pierwszy raz! Polecam!



Składniki :

  • 500g mąki pszennej
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szkl ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ze świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić rozczyn. Do ciasta można dać ziarenka np słonecznik , pestki dyni, siemię lniane, czarnuszkę itp. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ciasto przerabiamy/mieszamy kilka razy i odstawiamy ponownie pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. piekarnik rozgrzewamy do 190-200 st. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią lub mokrą łyżką wyrównujemy wierzch i posypujemy słonecznikiem lekko go wklepując w ciasto. Chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny bez termoobiegu. Z termoobiegiem temperaturę pieczenia należy zmniejszyć do 180 st i pilnować czasu pieczenia, możliwe że już po 50 min będzie gotowy. Upieczony chleb rozpoznamy po takim pustym odgłosie gdy postukamy w niego od spodu. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i zawijam w czystą suchą ściereczkę kuchenną i tak zostawiam do wystudzenia. Wtedy skórka chleba nie jest twarda a nadal chrupiąca. Smacznego!

poniedziałek

Kolorowa sałatka z kurczakiem

Kolorowa, szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka. Nadaje się zarówno na przyjęcia jak i do zjedzenia na codzień. Polecam!



Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka (dałam żółtą)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • 1-2 łyżki oleju 
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki


Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Nada się również ryż ugotowany poprzedniego dnia. Pierś kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy olej, przyprawę do kurczaka, ostrą i słodką paprykę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Mrożony groszek gotujemy ok 6-8 min. Paprykę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę i fasolkę odcedzamy z zalewy.
Po godzinie kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy. Odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki- ryż, groszek, kukurydzę, paprykę, fasolę i usmażoną pierś kurczaka.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki sałatki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego !

Babka gołąbkowa

Babka gołąbkowa to idealne rozwiązanie jeżeli mamy w domu małą kapustę z której wyjdzie nam max 5-6 gołąbków a mamy wiekszą rodzinę która ma ochotę na gołąbki lub dla osób które nie lubią zawijać gołąbków. Polecam!


 Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebulka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko (można pominąć)
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, majeranek)



Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Liście kapusty odrywamy i parzymy lub parzymy kapustę  w całości.  Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą, jajkiem, marchewką i przyprawami.


 Foremkę na babkę wykładamy liśćmi z każdej strony. Na liściach układamy cały mięsny farsz.


liście z babki zawijamy do środka przykrywając farsz. Całość można posolić i dać na wierzchkilka plasterków masła.


Na górę kładziemy dodatkowy liść, który można wymienić w połowie pieczenia na inny jeśli się zbyt mocno przypiecze.  


Całość pieczemy ok 1h 30min w 180 st. Podajemy z sosem pomidorowym lub wcinamy same. Smacznego!





Najprostsze placuszki z serka homogenizowanego dla dzieci

Pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek dla najmłodszych.


Składniki:

  • 1 serek homogenizowany z dobrym składem
  • 1 jajko
  • 1-1,5 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce. Placuszki smażymy najlepiej na teflonowej patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z owocami lub same. Smacznego.