poniedziałek

Babka gołąbkowa

Babka gołąbkowa to idealne rozwiązanie jeżeli mamy w domu małą kapustę z której wyjdzie nam max 5-6 gołąbków a mamy wiekszą rodzinę która ma ochotę na gołąbki lub dla osób które nie lubią zawijać gołąbków. Polecam!


 Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebulka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko (można pominąć)
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, majeranek)



Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Liście kapusty odrywamy i parzymy lub parzymy kapustę  w całości.  Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą, jajkiem, marchewką i przyprawami.


 Foremkę na babkę wykładamy liśćmi z każdej strony. Na liściach układamy cały mięsny farsz.


liście z babki zawijamy do środka przykrywając farsz. Całość można posolić i dać na wierzchkilka plasterków masła.


Na górę kładziemy dodatkowy liść, który można wymienić w połowie pieczenia na inny jeśli się zbyt mocno przypiecze.  


Całość pieczemy ok 1h 30min w 180 st. Podajemy z sosem pomidorowym lub wcinamy same. Smacznego!





2 komentarze: