wtorek

Krupnik z kaszą gryczaną

 Gęsta, treściwa i zdrowa zupka którą uwielbiamy.

 Składniki:
  • ok. 1 litr wody
  • porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka - co lubimy
  • 50 g kaszy gryczanej prażonej 
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)


Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wsypujemy suchą kaszę i gotujemy kolejne 10 min. Obrane i starkowane warzywa dorzucamy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu aby zupa nam nie zmętniała. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, vegeta, pietruszka). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na masełku. Gdy warzywa i kasza są gotowe do zupy dodajemy usmażoną cebulę. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy na gorąco z łyżką jogurtu lub śmietany lub bez :) Smacznego!



1 komentarz:

  1. O, zawsze używam kaszy jęczmiennej.
    Dobrze wiedzieć, że jest alternatywa.
    x

    OdpowiedzUsuń