środa

lekkie danie - leczo

Leczo z kiełbaską i warzywami. Lekkie danie na letni obiad. Latem jak tylko zobaczę gdzieś w sklepie cukinie to od razu mam ochotę na to danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw, z minimalną ilością tłuszczu, kolorowe, duszone... Samo zdrowie!


Składniki:
  • 2-3 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1-2 cebule
  • 1 średnia marchew
  • 3-4 kiełbaski - najlepiej sprawdzą się wędzone
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek (ilość wg uznania)
  • olej

Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzyw i obrania marchewki i cebuli. Kiełbasę i wszystkie warzywa kroimy w niezbyt małą kostkę. w głębokim garnku lub w woku na małej ilości oleju podsmażamy cebulę i kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone papryki, marchew i cukinię. Wszystko razem mieszamy, podlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy kolejne 15 min aż warzywa zmiękną a pomidory się rozpadną. Podajemy z pieczywem lub ryżem Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz