sobota

drożdżówki z serem i borówkami

Puszyste, delikatne drożdżówki z serem i borówkami. Znikają bardzo szybko więc lepiej zrobić z podwójnej porcji :) Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
na ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • 30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 


nadzienie :

  • 250 g twarogu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)



Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.

Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!

wtorek

Śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim

Wiosenna/letnia sałatka ze świeżymi warzywami i twarożkiem. Jest lekka, odżywcza i w sam raz dla osób dbających o linię. Idealna na śniadanie lub lekką kolację. Polecam!


Składniki:
  • 200 g serka wiejskiego
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
  • cebula
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • sól, pierz



Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokroić w grubszą kostkę, wymieszać ze serkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorem. Smacznego!

środa

lekkie danie - leczo

Leczo z kiełbaską i warzywami. Lekkie danie na letni obiad. Latem jak tylko zobaczę gdzieś w sklepie cukinie to od razu mam ochotę na to danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw, z minimalną ilością tłuszczu, kolorowe, duszone... Samo zdrowie!


Składniki:
  • 2-3 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1-2 cebule
  • 1 średnia marchew
  • 3-4 kiełbaski - najlepiej sprawdzą się wędzone
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek (ilość wg uznania)
  • olej

Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzyw i obrania marchewki i cebuli. Kiełbasę i wszystkie warzywa kroimy w niezbyt małą kostkę. w głębokim garnku lub w woku na małej ilości oleju podsmażamy cebulę i kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone papryki, marchew i cukinię. Wszystko razem mieszamy, podlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy kolejne 15 min aż warzywa zmiękną a pomidory się rozpadną. Podajemy z pieczywem lub ryżem Smacznego!




niedziela

owsiane batoniki

Owsiane batoniki - bez mąki , za to z całą masą bakalii, płatków owsianych i orzechów. Świetnie smakują na śniadanie z jogurtem lub kefirem. Chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Idealne jako mała przekąska, na wynos do szkoły lub pracy, lub jako energetyczne batoniki na piesze wycieczki.


Składniki:
  • 100 g ulubionych orzechów lub mieszanki 
  • 50 g suszonych owoców lub bakalii (np. morele, śliwki, żurawina, rodzynki - co kto lubi)
  • 250 g płatków owsianych 
  • 50 g siemienia lnianego - u mnie złote
  • 50 g sezamu
  • 50 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 3-4 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 całe jajka

Przygotowanie:
Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, siemię lniane, sezam, słonecznik i posiekane orzechy i bakalie. Dodajemy olej i miód - mieszamy. W tym momencie najlepiej masę skosztować czy nie trzeba dodać więcej miodu aby były bardziej słodkie. Na koniec dodajemy dwa rozbełtane jajka i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i starannie, mocno, dokładnie dociskamy do dna, ubijając masę tak, by była zwarta a batony nie kruszyły się.


 Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min w 180 st. aż batoniki się przyrumienią. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w blaszce - inaczej masa się rozsypie i uzyskamy raczej granolę niż batony. 


Gdy masa całkowicie ostygnie można ją wyjąć z blaszki i kroić w kształty jakie najbardziej nam odpowiadają. Smacznego!

sobota

Gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami

Prosty i łatwy przepis na gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami. Zrobiłam go ostatnio pierwszy raz i już wiem, że ten przepis na stałe wpisał się do naszej kuchni, ponieważ bardzo nam smakowało. 


Składniki:
  • 3-4 plastry schabu/szynki/karkówki/łopatki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy np czosnek, papryka

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i zostawiamy na około godzinę, Po tym czasie mięso podsmażamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, listek laurowy oraz pieczarki pokrojone w mniejsze kawałeczki. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty, następnie zalewamy wodą lecz tylko tyle aby przykryła mięso. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami. Smacznego!