Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 g masła
- oliwa z suszonych pomidorów
- ulubione zioła
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy troszkę cukru, ciepłego mleka i łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Roztapiamy masło aby było płynne ale nie gorące.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do miski. Na początku ciasto będzie się kleiło i nie będzie miłe do wyrabiania, ale im dłużej wyrabiane, tym bardziej zacznie nabierać formy.
Wyrobione ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut, aż podwoi objętość.
Po tym czasie Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Krótszy bok prostokąta ma mieć długość keksówki w której będziemy piec chleb, dłuższy bok ma mieć długość: 4-5 razy długość krótszego boku keksówki. Rozwałkowane ciasto smarujemy oliwą z suszonych pomidorów lub innym olejem i posypujemy ziołami. Tak przygotowane ciasto kroimy na 4-5 równej szerokości pasków. Pasy nakładamy na siebie jeden na drugi, a następnie kroimy na 5-6 kwadratów. Kwadraty przekładamy pionowo do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 40 minut. Smacznego!