piątek

surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Surówka to podstawa obiadu. Zrobiona z kapusty włoskiej jest prosta, smaczna i zdrowa.
Wyśmienita do drugiego dania, jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Pamiętajmy o tym, że jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniejsze dla zdrowia składniki.



Składniki:

  • pół kapusty włoskiej
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki cukru



Przygotowanie:
Kapustę siekamy, przekładamy do miski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do kapusty. Koperek siekamy, dodajemy do marchewki i kapusty. Majonez mieszamy z octem, cukrem, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 min. Gotowe!

1 komentarz: