środa

łatwy chleb na zakwasie

Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas! Jest wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry. Chleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie :-) Pieczenie chlebów to wielka radocha! Najlepiej jednak używać tradycyjnej keksówki, bo w silikonowej chleb rośnie w bok a nie w górę ;-)




Składniki:

na noc:
  • 350 g aktywnego zakwasu 
  • 500 g mąki - dałam pszenną
  • 500 ml letniej wody
rano:
  • 500 g mąki -(ja wymieszałam pszenną, żytnią pełnoziarnistą oraz pszenną pełnoziarnistą ale to może być dowolna mąka)
  • 200 ml letniej wody - ilość wody zależy od użytej mąki więc lepiej wodę wlewać stopniowo
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szklanki otrąb lub płatków owsianych
  • 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego


Przygotowanie:
Wieczorem zakwas, mąkę oraz wodę mieszamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Rano do zakwaszonego przez noc ciasta dodajemy wodę, mąkę, sól oraz dodatki jakie chcemy aby się znalazły w chlebie. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od ręki, nie powinno być za gęste, raczej jak takie gęste błotko.
Całość dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, przykrywamy i odstawiamy na 2-5 godzin aż podrośnie (jeśli nasz zakwas jest dojrzały a w pomieszczeniu ciepło to chlebek szybko urośnie, jeśli nie to trzeba czekać dłużej). Ważne aby poczekać na wyrośnięcie chleba w keksówce, bo w piekarniku chleb już nie urośnie. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Chleby spryskujemy wodą i posypujemy np płatkami owsianymi, makiem lub siemieniem lnianym. Gorący piekarnik także spryskujemy wodą i wkładamy wyrośnięte bochenki. Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 55 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, czekamy ok. 5 minut i dopiero otwieramy piekarnik. Potem od razu wyjmujemy bochenki z piekarnika i z foremek .Studzimy na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca. Smacznego!

sobota

zdrowe, bardzo orzechowe kulki bez pieczenia

Dzisiaj przepis na zdrowe orzechowe kuleczki bez pieczenia. Zrobione ze zblendowanych orzechów i daktyli na bazie masła orzechowego, smakują przepysznie. Warto je jeść, ponieważ jest to doskonały sposób na dostarczenie sobie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tak bardzo potrzebne dla naszego zdrowia.
"Orzechy w ponad 70% składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, węglowodanów i błonnika. Zawierają również wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B, PP, A i E. Orzechy pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, mają korzystny wpływ na układ krwionośny, regulują poziom cukru we krwi, są też dobre na oczy. Jedyną ich "wadą" jest ich kaloryczność, dlatego trzeba je jeść regularnie, ale z umiarem"



Składniki:
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych - lub innych ulubionych
  • 1 niepełna szklanka daktyli 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki czekolady w proszku lub kakao lub odżywki białkowej lub np zmielonego siemienia lnianego


Przygotowanie:
Orzechy z daktylami wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie zwarta masa. W misce łączymy masło orzechowe z miodem i czekoladą, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy lepimy kuleczki - można je obtoczyć w zmielonych orzechach, kokosach lub jak ja w ziarenkach siemienia lnianego. Trzymamy w lodówce, jeśli zdążymy je tam schować:-) Smacznego!


czwartek

ciasteczka owsiano kokosowe

Ciasteczka owsiane z kokosem, słonecznikiem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak.


Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki miodu - można zastąpić syropem klonowym - można dać więcej jeżeli ktoś lubi słodkie wypieki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia masła. Do misy blendera wsypujemy płatki owsiane, kokosy i słonecznik - rozdrabniamy i przesypujemy do osobnej miski. Dodajemy miód, mąkę, sodę oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min aby płatki spęczniały. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z powstałej masy lepimy ciasteczka i układamy na blaszce. Gdyby masa okazała się  za sucha można dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Powinno wyjść około 20-24 ciastka zależy od wielkości. Pieczemy około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Smacznego!


poniedziałek

Łatwy, domowy, drożdżowy chleb z ziarnami, który się zawsze udaje

Wiele osób chce piec chleb, jeść domowy, ale twierdzą, że to trudne. Dzisiaj przepis na chleb który jest łatwy i zawsze wychodzi a do tego jest przepyszny.



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • kilka łyżek ziaren słonecznika i siemienia lnianego


Przygotowanie:
Ciepłą lecz nie gorącą wodę wlewamy do miski, wsypujemy dwie łyżeczki cukry i opakowanie drożdży - mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie do drożdży wsypujemy mąkę, sól, płatki owsiane i ziarna. Wszystko razem mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Nastawiamy piekarnik na 180-200 st. - zależy od piekarnika. Gdy się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!

piątek

Pieczonki, prażonki

Pieczonki lub prażonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Powinno się je robić na żarze ogniska w żeliwnym kociołku, lecz zrobione w domu wg odpowiedniego przepisu wychodzą równie pyszne, a podczas gotowania w domu przepięknie pachnie ogniskiem! W oryginalnej wersji nie ma buraków a jest kapusta, ja jednak wolę wersję z buraczkiem, choć wersja z kapustą jest równie smaczna.

Składniki: (wszystko zależy od wielkości garnka)
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • duża cebula
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu lub margaryny lub masła
  • sól i pieprz
  • ja nie dałam ale można dodać 30 dag boczku najlepej tłustego
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w plasterki lub półplasterki, buraki na plastry, cebulę w piórka i kiełbasę w plasterki. Wszystko układamy warstwami w garnku: ziemniaki, sól i pieprz, marchew, buraki, kiełbaskę, cebulę i od nowa ziemniaki itd. Dobrze, żeby na górze były ziemniaki a na ziemniakach tłuszcz i boczek. Garnek powinien być pełen. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i dociskamy pokrywką (folia musi być założona dokładnie aby para nie uciekała z garnka podczas gotowania). Ziemniaki stawiamy na średni palnik i pieczemy około 10 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy go i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i ostrożnie zdejmujemy folię. Mieszamy wszystko i zajadamy! Smacznego!

wtorek

Pierogi ruskie na golasa :-)

Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą. Przepis podglądnęłam w Kuchni+ i tak mi się spodobał, że postanowiłam wypróbować sama. W smaku bardzo przypominają ruskie pierogi, tyle, że są o wiele delikatniejsze. Spróbujcie sami!



Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • kostka białego sera najlepiej półtłusty
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • jajo
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką  kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i  wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-) Smacznego!



sobota

mini serniczki bez pieczenia

Szybki, zdrowy, nie za słodki deserek, a do jego sporządzenia potrzebujemy tylko dwa składniki. Sprawdzi się zarówno na przyjęcia jak i na wypad na piknik. Polecam!


Składniki:
  • 1,5-2 łyżeczki żelatyny
  • troszeczkę wody do rozpuszczenia żelatyny - nie więcej niż 30 ml
  • serek homogenizowany o dowolnym smaku - ja wzięłam waniliowy


 Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy i zalewamy żelatynę - mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia.  Gdy się rozpuści dodajemy do żelatyny 1-2 łyżeczki serka, żeby ją zahartować i żeby się nie ścięła, energicznie mieszamy. Gdy masa jest już gładka i nie ma w niej grudek mieszamy ją z pozostałym serkiem. Gotową masę przekładamy do silikonowej foremki i odstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie serniczki są już gotowe. Przed wyjęciem z foremek można foremkę wstawić do zamrażalnika, wtedy łatwiej wyjąć serniczki w całości. Smacznego!


czwartek

potato waffles czyli placki ziemniaczane z gofrownicy

Angielskie potato waffles - szybki i pyszny sposób na szybki obiad z ziemniaków. Są to w zasadzie placki ziemniaczane, ale bez tych wszystkich tłuszczy i kalorii od smażenia . podawane zazwyczaj z  rybami lub kurczakiem lub w moim przypadku z surówką. Zapraszam!



Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ewentualnie mąka ziemniaczana - wszytko zależy od rodzaju ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach - jak na placki ziemniaczane. Cebulę obieramy i również ścieramy. Starte ziemniaki z cebulą przekładamy na sitko, które kładziemy na misce. Odstawiamy na ok 15 min. W międzyczasie masę dociskamy kilkakrotnie aby wydusić z niej wodę. Odsączoną masę z powrotem włożyć do miski. Dodać jajko, sól i pieprz. Płyn spod sitka wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie miski dodać do masy ziemniaczanej. Całość dobrze wymieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest to można dosypać mąki ziemniaczanej. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy pędzelkiem olejem i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy ok 6-7 minut aby masa się w środku dobrze upiekła. Smacznego!

poniedziałek

pasta rybna z makreli

 Obok warzyw, owoców, produktów mlecznych i mięsa bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety powinny być ryby. Lubię rybne pasty i chętnie po nie sięgam w sklepie ale czasem mam ochotę na taką domową pastę gdzie czuć kawałki ryby i dodatki jakie do niej dodaliśmy.


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 3-4 ogórki konserwowe (kiszone też będą ok)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • można dodać szczypiorek

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
Makrele obieramy ze skóry, pozbywamy się kręgosłupa i ości i dzielimy na małe kawałeczki. Ogórki, jajka, cebulkę kroimy w kostkę i przekładamy razem z rybą do miseczki. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Dodajemy jogurt i majonez. Wszystko mieszamy. Gotowe! Smacznego!




czwartek

Chińskie danie

Szybkie danie jednogarnkowe a raczej jednopatelniowe ;) Typowe chińskie słodko-kwaśne danie z kurczakiem ryżem i warzywami. Musicie sobie przygotować na prawdę dużą patelnię a najlepiej woka, jest tego dosyć sporo, co najmniej 8 porcji.



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej
  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • przyprawa do kurczaka
  • ewentualnie sól i pieprz


Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania ryżu. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w niewielkie paseczki lub kostkę jak kto woli, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Gdy mięso będzie usmażone wsypujemy mieszankę chińska i dusimy ok 5 min aż warzywa zmiękną. Następnie wsypujemy ryż i mieszamy wszystko razem. Dodajemy sos i ponownie mieszamy. Całość podgrzewamy ok 5 min mieszając. Gotowe! Można doprawić solą i pieprzem jeśli mamy ochotę. Smacznego!