czwartek

potato waffles czyli placki ziemniaczane z gofrownicy

Angielskie potato waffles - szybki i pyszny sposób na szybki obiad z ziemniaków. Są to w zasadzie placki ziemniaczane, ale bez tych wszystkich tłuszczy i kalorii od smażenia . podawane zazwyczaj z  rybami lub kurczakiem lub w moim przypadku z surówką. Zapraszam!



Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ewentualnie mąka ziemniaczana - wszytko zależy od rodzaju ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach - jak na placki ziemniaczane. Cebulę obieramy i również ścieramy. Starte ziemniaki z cebulą przekładamy na sitko, które kładziemy na misce. Odstawiamy na ok 15 min. W międzyczasie masę dociskamy kilkakrotnie aby wydusić z niej wodę. Odsączoną masę z powrotem włożyć do miski. Dodać jajko, sól i pieprz. Płyn spod sitka wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie miski dodać do masy ziemniaczanej. Całość dobrze wymieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest to można dosypać mąki ziemniaczanej. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy pędzelkiem olejem i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy ok 6-7 minut aby masa się w środku dobrze upiekła. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz