czwartek

bezglutenowa babka o smaku cytrynowym

Lubicie babkę? ja uwielbiam, lecz mam uczulenie na gluten, dlatego jak tylko trafiłam na przepis babki bezglutenowej (mojewypieki.com) , od razu postanowiłam ją upiec. I to był strzał w 10! Puszysta, rozpływająca się w ustach, delikatna i mega cytrynowa… Spróbujcie sami!


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • otarta skórka z 2 cytryn lub aromat cytrynowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę, przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut  do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.

Smacznego!

1 komentarz: