wtorek

Delikatne pulpety z parowaru w sosie pieczarkowym z makaronem

Delikatne pulpety zrobione w parowarze z sosem pieczarkowym. Dzięki temu, że są zrobione w parowarze wszystki możliwy tłuszczyk z mięsa się wytopi i spłynie (a mięso nie będzie się smażyć w swoim własnym tłuszczu jak na patelni) a my otrzymamy czyste mięsko. Smakują zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniaczkami. U mnie wersja z makaronem bezglutenowym. Spróbujcie!

 

 Składniki:
  •     500 g mięsa mielonego (użyłam drobiowego)
  •     1 jajko
  •     1 łyżka kaszy manny
  •     sól, pieprz
  •     szczypta ostrej papryki
  •     szczypta czosnku
  •     500 g pieczarek
  •     1 cebula
  •     ok. litra wody
  •     vegeta
  •     2-3 łyżki śmietany 18% (ja użyłam jogurtu naturalnego)
  •     posiekana natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek, jajko oraz kaszę manną. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Pulpeciki układam w parowarze i paruje ok 25-30 min.


Na patelni lub w rondelku podsmażam na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone pieczarki i duszę, aż do odparowania wody z grzybów. Następnie wlewam gorącą wodę i przyprawiam vegetą.

Kiedy pieczarki się troszkę podgotują a woda zredukuje, dodaje do sosu pieczarkowego uparowane pulpeciki i dusze jeszcze ok 5 min, żeby wszystko przeszło smakiem. Następnie dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (co wolicie), mieszam.

 
W razie gdyby sos wyszedł za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej wody) lecz wtedy już nie będzie fit ;)



Smacznego

2 komentarze:

  1. Makaron z pulpecikami, uwielbiam :) muszę wypróbować, bo z parowaru jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! mają o wiele lepszy smak i są o wiele zdrowsze :)

      Usuń