piątek

Racuchy na kefirze

Przepis od babci na ulubione racuchy mojego męża. Polecam!


Składniki :
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g kefiru
  • 150g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Można dodać wcześniej namoczone rodzynki, starte jabłko, biały ser lub inne ulubione dodatki
  • Olej do smażenia 


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i kefir, miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i sodę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodajemy do masy z żółtkami. Całość delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.


 Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złoty kolor. Smacznego!

niedziela

Pulpeciki duszone na młodej kapuście

Pyszny, letni i zdrowy obiadek. Do moich pulpecików dodałam kaszę jaglaną, więc są bardziej pożywne. Polecam!

Składniki:

  • 1 większa młoda kapusta lub 2 małe 
  • 500g mięsa mielonego 
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 150-200 ml rosołu lub wywaru warzywnego lub wody
  • ulubione przyprawy do miesa mielonego - sól, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, oregano, papryka ostra
  • mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dajemy na sitko i przelewamy na przemian wrzącą- zimną  wrzącą wodą aby pozbyć się goryczki. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. 
Mięso mielone mieszamy razem z jakiem i przyprawami. Dodajemy zimną kaszę i mieszamy jeszcze raz.  Zwilżonymi dłońmi lepimy pulpeciki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące.
Na patelni lub w garnku z szerszym dnem podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę oraz kapustę. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. W tym samym czasie na patelni smazymy pulpeciki. Usmażone mięso ukladamy na kapuście i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 20 min. Smacznego!