wtorek

Pierogi z mięsem

Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do tego ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek. Polecam!



Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli


Farsz:

  • 4 pałki kurczaka (ok 500g)
  • 4 plastry schabu
  • 1-2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy, ziele angielskie


Dodatkowo:

  • Bułka namoczona w mleku lub wodzie
  • Wywar z gotowania mięsa lub rosół
  • Można dodać ulubione zioła- koperek, natkę pietruszki itp
  • Cebula



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy  mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.

Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.

W czasie gdy ciasto odpoczywa obieramy mięso z kości i razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia - najpierw mięso, warzywa a na końcu namoczona i odciśnięta bułka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do masy warzywno mięsnej. Całość dokładnie mieszamy i kosztujemy czy nie trzeba więcej doprawic oraz czy masa nie jest za sucha. U mnie była troszkę za sucha więc dolałam dwie chochelki wywaru z gotowania mięsa. Dodałam również posiekany koperek i natkę pietruszki do smaku. Farsz gotowy.

Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz