Składniki:
- 500g ulubionego makaronu
- 500 g mięsa mielonego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 300 g sera żółtego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.
Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!