sobota

Zapiekanka bolonese

Zapiekanka bolonese to pomysł na smaczny, szybki obiad gdy chcemy małej odskoczni od zwykłego spagetti. Ja do swojej zapiekanki dodałam jeszcze pieczarki. Polecam!



Składniki:

  • 500g ulubionego makaronu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok 300 g sera żółtego 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.


Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.


Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!

poniedziałek

Drożdżowe bułeczki z serem

Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzego masą serową bułeczki. 


 Składniki:
Ciasto:

  • 400g mąki 
  • 7g suchych drożdży lub 25g świeżych 
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml ciepłego mleka 
  • 50g masła
  • szczypta soli


Masa serowa

  • 250g sera białego najlepiej tłustego lub półtłustego 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • można dodać wcześniej namoczone rodzynki




Przygotowanie:
Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do połączenia.

Ciasto: Drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki mieszamy w kubeczku lub miseczce i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, sól oraz 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąka stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na duży  prostokąt. Całość smarujemy masą serową. Zwijamy w rulon od dłuższej strony. Bardzo ostrym nożem kroimy w plasterki - ok 10 szt. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie bułki smarujemy masłem lub mlekiem i wsadzamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 25 min, najlepiej obserwować. Smacznego!