czwartek

serowy garnek z makaronem, groszkiem i pulpecikami

Szybki i smaczny obiadek który przygotujemy w jednym garnku. Polecam!


Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 jajko (można pominąć)
  • ulubione przyprawy do mięsa mielonego: czosnek, papryka słodka, majeranek, papryka ostra, pieprz
  • 100-150 g makaronu
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 garście mrożonego groszku
  • 1 kostka lub 4 trójkąciki serka topionego
  • opcjonalnie starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w małą kosteczkę. Do miski dajemy mięso mielone, pokrojoną cebulkę, kaszę manną, musztardę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki. W średnim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy klopsiki. Podsmażone mięso zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy. Następnie wsypujemy suchy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 6 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mrożony groszek oraz serki topione. Mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem aż serki się rozpuszczą a makaron zmięknie. Gotowe! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz