czwartek

drożdżowe rogaliki

Mięciutkie drożdżowe rogaliczki Mogą być z marmoladą, nutellą lub same! Najpyszniejsze są na ciepło ale równie dobrze sprawdzą się na następny dzień jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru do rozczynu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • marmolada lub nutella (odradzam dżem, za rzadki - wypłynie podczas pieczenia)



Przygotowanie:
Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn i zostawiamy na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże i  wyrabiamy ok 20 min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (lub nie, zależy jaką wielkości rogalików chcemy) i rozwałkowujemy na okrąg. Nożem lub radełkiem okrąg dzielimy na 8 trójkątów na które nakładamy nadzienie. Zwijamy w rogale od zewnątrz okręgu do środka. Smarujemy kwaśną śmietaną lub mlekiem i pieczemy 20-25 min w 180 st. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wyglądają o stokroć lepiej od tych rogalików z reklamy i z pewnością tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń