poniedziałek

bigos z cukini

Propozycja na szybki, sycący obiad lub kolację - pyszny bigos z cukinii. Z tradycyjnym bigosem łączy go podobny smak, lecz bigos z cukinii jest zdrowszy, lżejszy i bardziej odchudzony. Polecam!

Składniki
  • 2 - 3 większe cukinie
  • 150 g ulubionej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego




Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę lub piórka cebulę oraz pokrojoną kiełbasę. Smażymy chwilę aż cebulka się zeszkli.



Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz paprykę w proszku. Całość mieszamy i smażymy ok. 3 min.


Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy wszystko. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15-20 min mieszając od czasu do czasu. (cukinię zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, lecz czas duszenia zwiększamy do ok. godziny.)


Dodajemy obrane, pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Mieszamy, dusimy jeszcze 10 min pod przykryciem. Podajemy z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz