wtorek

muffinki musli

Muffinki musli. Jak slodkie buleczki :) na sniadanie idealne, zawieraja same zdrowe potrzebne skladniki na rozpoczecie dnia, no moze oprocz cukru ;)


składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów - można dać orzechy, suszone owoce, czekoladę lub np skórkę pomarańczową
  • 1 garść rodzynek
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • (może być też orkiszowa lub pszenna 450 lub 500)
  • solidna szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czasem zastępuję 1/2 łyżeczki sody
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g masła


Przygotowanie:
Siekam orzechy tak, by były przyjemne do jedzenia po upieczeniu. Do szklanki wsypuję 3/4 szklanki płatków owsianych oraz orzechy. Dodaję wiórki kokosowe, mąkę, sól, proszek do pieczenia i rodzynki –dokładnie mieszam. Gdyby suszone owoce były sklejone, to je teraz rozdzielam –obtoczą się pojedynczo w mące, dzięki czemu nie zbrylują się w cieście i upieką się osobno.
Roztapiam masło –ma być płynne, ale nie gorące (można w mikrofalówce, kilkadziesiąt sekund powinno wystarczyć).
Do drugiej miski wbijam całe jajka, dosypuję cukier i miksuję do czasu, aż jajka pojaśnieją, zwiększą objętość i staną się puszyste. Dodaję jogurt, roztopione masło i mieszam.
Do miski ze składnikami mokrymi dosypuję składniki sypkie i szybko mieszam do połączenia zawartości obu misek. Mieszam od dna, szybko, wręcz niedbale i nie za długo. Przekładam ciasto do blaszki na muffinki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180-200 st. przez ok. 20 minut. - zależy od piekarnika. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz