czwartek

Makaron z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Pyszne i sycące danie a do tego bardzo aromatyczne. Nadaje się na ekspresowy obiad lub kolację. 


Składniki:
  • 100 g makaronu
  • pół kulki mozzarelli
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2-3 łyżki zielonego pesto
Składniki na pesto:
  • 2-3 garście świeżo zerwanych liści bazylii
  • garstka orzechów (pini, nerkowca lub migdały)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • garść startego parmezanu
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli wyjdzie za gęste -dodajemy troszkę oliwy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy, hartujemy zimną wodą i skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Makaron mieszamy z pesto, dodajemy mozzarellę i pomidory. Gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz