czwartek

bułki grahamki

Uwielbiamy grahamki. Moje mają miękki miąższ i delikatną skórkę, są pyszne. I sycą niesamowicie. Łatwe w przygotowaniu mimo, że zajmują trochę czasu. Myślę, że warto im poświęcić trochę czasu i upiec je w domu. Przede wszystkim wiemy co jemy -bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 35 g drożdży świeżych 
  • kilka łyżek mleka do pomalowania bułek przed pieczeniem 

Przygotowanie:

Zaczynamy od Przygotowania zaczynu. Do miski wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i trochę ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach do miski dodajemy pozostałe mleko, sól, obie mąki, olej i wszystko razem mieszamy w misce najlepiej drewnianą łyżką aż ciasto wchłonie olej. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub stolnice i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aż podwoi swoją objętość.



Gdy ciasto podrośnie - wykładamy je na blat i krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na dużej blaszce, nakrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 15 min do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.

Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy 25 minut.

Makaron z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Pyszne i sycące danie a do tego bardzo aromatyczne. Nadaje się na ekspresowy obiad lub kolację. 


Składniki:
  • 100 g makaronu
  • pół kulki mozzarelli
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2-3 łyżki zielonego pesto
Składniki na pesto:
  • 2-3 garście świeżo zerwanych liści bazylii
  • garstka orzechów (pini, nerkowca lub migdały)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • garść startego parmezanu
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli wyjdzie za gęste -dodajemy troszkę oliwy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy, hartujemy zimną wodą i skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Makaron mieszamy z pesto, dodajemy mozzarellę i pomidory. Gotowe. Smacznego!

sobota

Domowe odchudzone frytki

Odchudzona wersja frytek - pieczone w piekarniku i nie ociekające tłuszczem.Frytki wrzucamy na wrzątek po to, żeby pozbyć się nadmiaru cukrów prostych z ziemniaków. Dzięki gotowaniu frytki będą bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz nie sflaczeją. Dobrze smakują same, z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Polecam!


Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • olej lub oliwa
  • sól
  • ulubione przyprawy - u mnie papryka słodka


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube paski. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki na wrzątek. Trzymamy pod przykrywką przez 3 min w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i studzimy. 


Gdy ostygną polewamy oliwą lub olejem oraz posypujemy papryką. Frytki przekładamy na dużą blaszkę i rozkładamy równomiernie tak aby nie leżały jedna na drugiej. Posypujemy solą. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy przez 20 min. Smacznego!



pełnoziarnista pizza gyros

Pizza gyros, na pełnoziarnistym spodzie, z kawałkami soczystego, dobrze doprawionego kurczaka i mnóstwem mozzarelli. Prosta, szybka do przygotowania a do tego przepyszna! 


Składniki:
ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłą pszenną)
  • pół  łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół  szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
mięso:
  • 250 g piersi kurczaka lub indyka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy
  • pół  dużej cebuli
sos śmietanowy:
  • 1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo 1 kulka mozzarelli

Przygotowane:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu: do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 min.
W czasie gdy ciasto rośnie myjemy i osuszamy mięso. Kroimy na paski i doprawiamy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka lub indyka podsmażamy na patelni, gdy straci już surowość to dodajemy cebulkę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli i odstawiamy.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, olej oregano, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy podsmażonego kurczaka z cebulą. 


Piekarnik nastawiamy na 200 st. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po tym czasie pizzę wyciągamy i posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Smacznego!


serniczki / racuszki serowe z patelni

Jeśli macie ochotę na sernik a nie macie czasu na pieczenie lub w domu nie ma wystarczającej ilości składników na całą blaszkę ciasta to polecam na zaspokojenie "pypcia" te mini serniczki z patelni, lub jak kto woli serowe racuchy


Składniki:
  • 200g sera białego
  • 50 g kaszy manny
  • łyzeczka cukru pudru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • opcjonalnie mąka do obtoczenia racuszków przed smażeniem - ja tego nie robie

Przygotowanie:

Ser mielimy lub blendujemy, mieszamy z kaszą, cukrem pudrem i żółtkiem. Białko ubijamy i delikatnie mieszamy z serową masą. Z powstałej masy formujemy w dłoniach placuszki, polecam zwilżyć lekko dłonie, wtedy masa się tak nie przykleja do rąk. Patelnie przetarłam lekko olejem. Smażymy na małym ogniu po 3-4 minuty. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smakują bardzo dobrze z owocowym koktajlem lub dżemem.
Wychodzi 6-7 placuszków. Smacznego!