piątek

pieczeń z jajek i pieczarek

 Prosta, szybka a do tego smaczna pieczeń jajeczna z dodatkiem pieczarek. W sam raz sprawdzi się na święta Wielkanocne. Można dodać do niej swoje ulubione dodatki - ser żółty, koperek, szczypiorek. Dobrze smakuje na ciepło jako dodatek do obiadu oraz na zimno jako przystawka. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym lub koperkowym.

Składniki:
  • 300g pieczarek 
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • garść żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 jajka surowe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i razem z obraną cebulą drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Podsmażone pieczarki z cebulką oraz ugotowane jajka blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
W misce mieszamy starty żółty ser, lekko namoczoną bułkę tartą, oraz starte jajka i podsmażone oraz przestudzone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli smakowo nam odpowiada to dodajemy surowe jajka. Na końcu dodajemy posiekany koperek i wszystko delikatnie mieszamy.
Masę wlewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do temp 180 st. piekarnika i pieczemy około 40 min. Jeżeli nie macie silikonowej foremki to polecam wyłożyć foremkę folią aluminiową - łatwiej wtedy wyjąć całość po upieczeniu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz