piątek

Drobiowy pasztet

Dziś zapraszam na delikatny, wilgotny, drobiowy pasztet który rozpływa się w ustach. Z pomidorem, kiszonym lub małosolnym ogórkiem w sam raz! Smak można urozmaicić żurawiną lub grzybkami, lecz mi najbardziej smakuje klasyczny.



Składniki:
  • 1,2 kg udek z kurczaka 
  • 30 dag wątróbki z kurczaka 
  • 50 dag piersi z kurczaka 
  • 3 marchwie 
  • 2 pietruszki 
  • 3 litry bulionu warzywnego 
  • 1 czerstwa bułka 
  • sól,pieprz 

Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz