czwartek

Domowe bułki

Domowe bułeczki. Prosty i uniwersalny przepis na drożdżowe domowe pieczywo. Mąkę można w całości zastąpić mąką pszenną.


Składniki:
  • 400g mąki pszennej 
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 7g suchych drożdży lub 25g świeżych 
  • 300ml ciepłego mleka (lub 150ml mleka i 150 ml wody)
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju 




Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier, sól, mleko i wszystko mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto ok 5-8 min. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę lub blat i chwilę ugniatamy, dzielimy na 10-12 części. Z każdej robimy wałek który zawijamy w bułeczkę (instrukcja na zdjęciu).


Bułki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Po 20 min bułki smarujemy mlekiem lub mlekiem wymieszanym z jajkiem, można posypać z qiwrzchu sezamem lub makiem. Blaszkę qstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. Smacznego!