Pulpeciki w sosie własnym to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych obiadów. Bardzo szybki w przygotowaniu a w dodatku przepyszny. Polecam!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3-4 łyżki kaszy manny
- ulubione przyprawy - u nas sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, ostra papryka, koperek
- można dodać jajko
- 1-2 łyżki oleju
- woda lub rosół lub wywar warzywny
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z przyprawami, kaszą i jajkiem, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony. Gdy mięso jest podsmażone dolewamy rosół - tyle aby zakryć pulpety. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min. Po tym czasie w połowie szklanki wody mieszamy łyżkę mąki aby nie bylo grudek, dodajemy chochelkę sosu z pulpetow i mieszamy. Całość wlewamy do gotujących pulpetów i mieszamy aby sosik zgęstniał. Doprowadzamy do ponownego zagotowania i gotowe. Kosztujemy czy nie trzeba doprawić sosu. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i warzywa. Smacznego!
Gdy używamy wody zamiast rosołu można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie do smaku, ewentualnie vegetę.