piątek

sałatka z zupek chińskich

Prosta, smaczna, tania i nieskomplikowana. Chyba każdy z nas ją zna. Są różne wersje tej sałatki, dla nas najsmaczniejsza jest w tym wydaniu. Mimo tego, że zupki chińskie nie są zdrowe to raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką sałatkę. Spróbujcie sami. Polecam!

Składniki:
  • 2 zupki chińskie -ja używam zielone z vifona
  • fasolka z puszki
  • 2 małe piersi kurczaka
  • mała puszka kukurydzy
  • przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Makaron kruszymy, dodajemy przyprawę (ta z olejem wyrzucam) i zalewamy w misce wrzącą wodą ale malutko, tak aby nie zakrywała całego makaronu. Przykrywamy miskę talerzykiem, żeby makaron wciągnął całą wodę. Piersi kury kroimy w małą kosteczkę, posypujemy przyprawą i podsmażamy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Gdy makaron wsiąknie całą wodę to dorzucamy kurczaka, fasolę i kukurydzę i dodajemy trochę majonezu. Mieszam i gotowe. Można zajadać :-)

niedziela

kukurydziane placuszki

Szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też lekką kolację. Świetnie sprawdzą się z owocami, nutellą,  powidłami czy cukrem pudrem.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2-3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy i dolewamy mleko. Całość ponownie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż naleśnikowe. Patelnię smarujemy lekko tłuszczem i na rozgrzaną nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obydwóch stron po 1-2 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

środa

razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi

Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełnoziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850) 
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych 
  • 500 ml letniego mleka lub wody 
  • 35 g drożdży świeżych 
  • 1 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:

Do miski wkruszamy drożdże, cukier, 50 ml mleka i dużą łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże "ruszyły".
Po 15 min do wyrośniętych drożdży wsypujemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką w misce przez około 5 min, aby wszystko dokładnie połączyć.

Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut .

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść dłoń nawilżamy olejem.
Górę chlebka wyrównujemy w foremce dłonią nawilżoną olejem. 

Foremkę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .

Foremkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i nadal pieczemy.
Razem chleb powinien piec się około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Po upieczeniu gdy  postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.

Po upieczeniu i wyjęciu chleba z foremki zawijam go w czystą ściereczkę aby wystygł, wtedy nie ma twardej skórki.