Kolejna odsłona domowej wędliny. Pieczona mielonka z łopatki. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Idealna na kanapki, pasuje z różnymi dodatkami. Robiona w domu więc wiemy co jemy, bez żadnych sztucznych i niezdrowych dodatków.
- 1 kg łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 80-100 ml wody
Przygotowanie:
Mięso myjemy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Całość dokładnie mieszamy w misce z wszystkimi przyprawami przez dłuższą chwilę. Przykrywamy np. talerzem i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby przyprawy się dobrze wchłonęły w mięso. Po tym czasie mięso przekładamy do aluminiowych foremek i mocno ugniatamy aby nie było powietrza w mięsie. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Pod koniec można użyć funkcji grilla aby wierzch się zrumienił. Po lekkim ostygnięciu można odlać wodę która się nazbierała podczas pieczenia z foremki lub zostawić i po kilku godzinach gdy wędlina mocno przestygnie będzie z tego pyszna galaretka. Smacznego!